Biografie

 

Ruben Plazier (1998) studeert piano aan het conservatorium van Rotterdam bij pianist Stéphane De May. Ruben begon op 6-jarige leeftijd met het volgen van pianolessen in Dordrecht bij Mateja Tops. Al snel kreeg hij een tweede pianoleraar, zodat hij naast klassiek piano zich ook kon scholen in jazz piano. Op 13-jarige leeftijd al werd hij toegelaten tot de talentenklas in Dordrecht. Hier kreeg hij zijn eerste kamermuzieklessen van Casper van Nugteren en Arjan Kik.

In 2013 ontving hij verschillende lessen van de Wereldberoemde pianist, Wibi Soerjadi. Tijdens een driedaagse masterclass kwamen technieken als ‘muscle mind’ en ‘floating hand’ aan bod. Later dat jaar werd hem nog een extra les aangeboden ter voorbereiding op een optreden tijdens een van Soerjadi’s beroemde salonconcerten. Hier speelde hij de Revolutionary etude Op. 10 No. 12 van Fréderic Chopin. Datzelfde jaar werd hij op 15-jarige leeftijd aangenomen op het conservatorium van Rotterdam in de klas van de Belgische pianist, Stéphane De May.

In 2015 verkreeg Ruben een eervolle vermelding op het nationale Prinses Christina Concours. Hij speelde Mendelssohn’s Rondo Capriccioso Op. 14 en de bijzonder gewaagde Etude Op. 10 No. 1 van Chopin. De commissaris van de Koning rijkte deze eervolle vermelding aan hem uit.

Later dit jaar maakte Ruben een tournee door Europa met het 1e pianoconcert van Chopin. Hij werd begeleid door een dubbel strijkkwartet uit Luik en Sion. Ze gaven concerten in verschillende grote zalen van Europa waaronder de beroemde Filharmonie van Luik.

Tijdens de zomer van dit jaar werd hij uitgenodigd voor een masterclass in Grimentz tijdens het Internationale Festival d’Anniviers. Tijdens dit festival werd de Internationale festival d’Anniviers prijs aan Ruben toegekend voor zijn optreden tijdens dit festival.

In 2016 won Ruben de eerste prijs tijdens de grande finale van het Archipel muziekconcours in de grote zaal van het muziekgebouw in Eindhoven. Tijdens dit concours speelde hij het 1e scherzo van Chopin.

Tijdens zijn carrière gaf hij concerten in verschillende grote zalen in Europa waaronder de grote zaal van de Doelen, de grote zaal van het muziekgebouw in Eindhoven, de Filharmonie van Luik en vele anderen. Hij soleerde bij verschillende orkesten en ontving masterclasses van grote musici als: Jean-Bernard Pommier, Håkon Austbø, Ragna Schirmer, Wibi Soerjadi, Jan Dobzerelewski, Martin Vojtìsek, Riko Fukuda, Nino Gvedatze en vele anderen. Hij is regelmatig te zien en horen in de media, waaronder op Radio 4.

In Maart 2017 werd hij uitgenodigd om de Liebeslieder und Walzer van Brahms te spelen met het Lets Radiokoor, een van de beste koren ter wereld o.l.v. Sigvards Klava