Biografie

Pianist Ruben Plazier behaalde in 2021 zijn Diplôme Supérieur d’èxécution met unanimiteit aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs waar hij werd begeleid door Jean-Bernard Pommier.

Ruben begon met pianospelen op 6-jarige leeftijd omdat zijn ouders thuis een piano hadden staan. Na veel experimenteren achter de piano kreeg hij zijn eerste lessen op de lokale muziekschool in Dordrecht.

Op 13-jarige leeftijd kreeg hij een aantal lessen van Wibi Soerjadi bij hem thuis in Zeist. Deze lessen zorgde voor veel motivatie. Hij begon kort daarna op 14-jarige leeftijd op het conservatorium van Rotterdam waar hij studeerde bij de Belgische pianist, Stéphane De May.

Via Stéphane De May leerde Ruben de Franse pianist Jean-Bernard Pommier kennen. De lessen en het spel van Pommier inspireerde hem dusdanig dat Ruben elke kans pakte om voor hem te spelen. 3 jaar lang reisde Ruben overal naar toe waar hij voor Jean-Bernard Pommier kon spelen, meestal naar Beziers in Zuid-Frankrijk waar Pommier woonde. Dit deed hij allemaal terwijl hij zijn Bachelor Diploma behaalde aan het conservatorium van Rotterdam bij Stéphane De May.

Pommier begon met lesgeven aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs. Ruben reisde voortaan elke week tussen Parijs en Rotterdam. Hier behaalde Ruben het diplôme Supérieur d’Enseignement en Supérieur d’exécution met unanimité van de jury. Op dit moment volgt hij het Concertiste programma (artiesten diploma) van de Ecole Normale in Parijs.

De speciale band die hij met Pommier opgebouwd heeft, heeft een enorme invloed op zijn spel. De oude Russische scholing qua ideeën over klank en frasering heeft hij van hem geërfd.

Ruben won verschillende prijzen door de jaren heen waaronder de internationale FestiVal d’Anniviers Prijs in Zwitserland, eerste prijs tijdens het Archipel Muziek Concours, Concerto Competition in Nederland, en meer.

Als solist trad Ruben onder andere op met het Orchestre de Conservatoire royal de Liège, Symfonieorkest Rijnmond, Orkest van Utrecht, Orchestre de FestiVal d’Anniviers. Een van de hoogtepunten van Ruben’s carrière was de uitnodiging om op te treden met het Lets Radiokoor onder leiding van Sigvards Klava.

Ruben ontving masterclasses van gerenommeerde pianisten als: Jean-Bernard Pommier, Angela Hewitt, Frank Braley, Wibi Soerjadi, and Håkon Austbø.

Hij speelde in alle belangrijke zalen van Nederland zoals: Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, TivoliVredenburg in Utrecht, Muziekgebouw in Eindhoven en meer.